KLON

US PoliceKlon är ganska enkel att beskriva därför att den utgörs av de inledande patentkraven i Posten/Goodit’s patentansökan. Den tekniska lösningen är extremt enkel och därtill extremt enkel att förstå.

Kortfattat innebär den; att man sänder uppgift om användarens tilldelade IP-nummer och tidpunkten för uppkopplingen till operatören och får tillbaka abonenntens adress.

Uppgifterna, IP och tid, följer alltid med signalen när en surfare kopplar upp sig mot en hemsida. När man identifierat de två uppgifterna skickas de vidare till Operatören. Operatören matchar därefter numret mot sitt debiteringsunderlag och skickar tillbaka en adress.

Metoden används för att företag skall kunna rikta sin reklam, för att samordna ett bolags samlade marknadsföring, för regionala budskap där IP används som teknikbärare, för brottsutredningar relaterade till Intenet (barnporr, trafficing, ekonomiska brott, otillåten nedladdning osv.) och för finansiell analys.

sokmot_historiaI USA kan användarna vara kommersiella såsom sökmotorer eller statliga såsom   polisiära myndigheter.

polis_logo_100

Man måste förstå de långtgående fördelar och de enorma volymer som kan förekomma i USA. Om vi tex. skulle jämföra med polisiär verksamhet i Sverige så skulle ett förbud att använda den patentsökta metodiken innebära att Internetrelaterade brott skulle försvåras med ca. 50%. Idag utreder man i drygt 400 brott/år där man utnyttjar tekniken för spårning på nätet. Brott som belastar staten med kanske 200 000 000 Kr per år skulle fördubblas i kostnad. I USA är dessa förhållanden kanske ändå mer kostsamma och det finns 50 stater som var och en är lika stora som Sverige.

Polisen använder tekniken och siffrorna ovan kommer från Västerås (Västmanlands polisdistrikt).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s